Kerti tó árnyékolása

A tavazás fő szezonja a nyár, hiszen a tavasz után életre kel a tó, a virágok és a tavi növények teljes pompában díszelegnek, a halaink aktívak, a sok napsütés pedig játszik a víz felszínén.

Napfény…

Ha túl sok a napfény, az nem minden esetben tesz jót tavunk élővilágának. Ha a tó vizét folyamatos napfény éri, az olyan problémákat okozhat, mint a víz túlzott felmelegedése, oxigénszintjének csökkenése, algavirágzás - fonalas alga, zöld, lebegő alga - megjelenése, elszaporodása és ezzel együtt halak komforthiánya. Ezek a problémák elsősorban kisebb méretű tavakban jelentkezhetnek, ahol sekély víz található. A kerti tóban élő koik, aranyhalak és egyéb halak, mint pl. arany compó, kecsege és más tokhalak sem szeretik a túlságosan meleg vizet, ami a fentebb említett problémákon túl stresszt okozhat nekik.

Ha a tavunkat csak néhány órás napsütés éri, illetve legalább részben árnyékban van, akkor ez megfelelő a halaknak is és a tónak is, ami optimális a tó teljes élővilágára nézve. Ellenben ha kicsi, vagy halakkal erősen telepített a tavunk van, akkor javasolt, hogy legalább néhány órára árnyékoljuk le a közvetlen napfény elől a víz felszínét. 

Az árnyékolás előnyei

Alganövekedés lassítása

Az alganövekedés elsősorban nyáron intenzív, amikor gyakran etetjük a halainkat és sok napsütés éri a vizet. Az árnyékos tó is lehet algásodhat, de közel sem olyan mértékben, mintha nem lenne árnyék. A túlzott algamennyiség komoly oxigénellátási problémákat okozhat, ami a halaknak is, és a hasznos baktériumoknak sem tesz jót. Algavirágzás (alga bumm) idején olyan mértékű oxigénhiány léphet fel a tóban, hogy az a halak elhullásához is vezethet.

A víz oxigénszintjének javítása

Minél magasabb a víz hőmérséklete, annál kisebb a víz oxigénfelvevő kapacitása. Ha hideg a víz, akkor ennek épp a fordítottja az igaz. Ez annyit jelent, hogy a legmelegebb nyári hónapokban mindenképp árnyékolnunk kell a tavat és folyamatosan biztosítanunk kell a megfelelő oxigén szintet a tóban légpumpa, kompresszor segítségével. Az árnyékolás részben segíti a víz hőmérsékletének csökkentését a tóban, így több oxigént tud a vízben oldottan maradni.

Sokkal jobb közérzetű halaink lesznek

Minden kerti tóban élő halnak az ideális vízhőmérséklet a 18 és 24 C fok között van. Minél melegebb a víz, annál jobban megnő az ammónia mérgező hatása (toxicitása), ami közvetlenül veszélyes lehet a halakra nézve. Ez főleg akkor lehet komoly probléma, ha a bőséges etetés után, a keletkező ammónia nagyon meleg vízzel társul. A túlzott hőmérsékletű vízben, kis tavaknál kritikus szintre emelkedhet az ammónia mennyisége. Ezeket a tavakat szinte kötelező leárnyékolni, mivel a kis víztömeg és mélység miatt szinte megfőnek a halak az egész nap napfénynek kitett tóban.

Milyen árnyékolási lehetőségeink vannak?

Az első és legtermészetesebb módja a tófelszín árnyékolásának, a növények telepítése, ültetése. A tavi növények, mint pl. a lótusz, tavirózsa, kolokán, kagylótutaj, vízijácint és egyéb úszó növények  nem csak a tó árnyékolását segítik elő, hanem biológiai szűrőként működnek, így tisztítják is a vizet, tehát többszörösen hasznosak !

Vízfelszínt takaró növények:

  • tavirózsa
  • lótusz
  • kagylótutaj
  • kolokán
  • sárga vízitök
  • vízi rucaöröm

Árnyékoló vitorlák

Ezek a vitorlák akár a tó teljes árnyékolására is alkalmasak lehetnek, elsősorban kisebb tavak esetében. Nagyobb tavakban olyan árnyékos foltokat hozhatunk létre velük, ahol a halak el tudnak bújni a napsütés elől. A jó minőségű vitorlák általában UV-álló anyagból készülnek, és az UV hullámok nagy részét, közel 90%-át kiszűrik. Sok tavas nem tudja, hogy a sokáig napsütésen lévő halak is le tudnak „égni”. Testükön rózsaszín foltok jelenhetnek meg (a fehér halak kifejezetten érintettek lehetnek).

 


Árnyékoló hálók

Működési elvüket tekintve hasonlóak, mint a napvitorlák. Megszűrik a közvetlen napfényt, meggátolják, hogy a víz túlságosan fel tudjon melegedni, emellett megvédik a halakat bizonyos ragadozók ellen is.

 

Bokrok, fák, kerítés, stb.

Kerti tavunk árnyékolására alkalmas lehet ha a tavunk mellé fákat, bokrokat ültetünk vagy telepíthetjük úgy, hogy az már egy meglévő kerítés, épület, ház, stb. takarásában legyen. A fák ültetése a tó mellé sokakban kérdéseket vet fel a későbbi tógondozás miatt. Sok fa ugyanis időről időre “szemetet” hullat a tóba, és ez terheli a vizét. Ez nagy részben igaz is, viszont az előnyei mindenképpen túlszárnyalják a hátrányait. A fák és nagyobb méretű bokrok takarásában a tó kevésbé algásodik, a halak nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak az árnyékos területen, a tó vize pedig nem melegszik fel túlságosan a nyári forróságban, ezért több oxigént tud tárolni a halak számára. A behulló "szemét" kordában tartására pedig egy jó szkimmer tökéletes választás lehet, hiszen pillanatok alatt képes megtisztítani a vízfelszínt.   

 

Az árnyékolást elősegítő termékek, növények:

Szerzők:
Gulyás Tamás
Fekete-Koi

  • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása