Tószűrési alapelvek

Ha tavazásba kezdünk, akkor tervezéskor kiemelt szerepet kap a tó méretéhez és más adottságaihoz megfelelő szűrő ill. szűrőrendszer kiválasztása. A kerti tó szűrő kiválasztásához több szempontot kell figyelembe vennünk. Rendszerünket ideálisan kell kialakítanunk a tó méretéhez igazítva, hogy hosszú távon egy jól működő élővilág alakuljon ki. Ezt meghatározza a tavunkban található koik, aranyhalak, tokok és más halak száma, mennyisége, mérete, egyéb külső tényezők, ill. az a pénzösszeg mely a rendelkezésünkre áll. A jól megválasztott tószűrő rendszer egy tökéletesen tiszta, egészséges tóvizet és kevés karbantartást igénylő szűrőt fog eredményezni hosszú távon.

Először meg kell vizsgálnunk a kerti tavi szűrők működési elvét, azok előnyeit és esetleges hátrányait is. Szűrőrendszer választása előtt az UV, a mechanikai, a kémiai, a biológiai  szűrést és ezek együttes működését kell megismernünk. Az arányokat melyek a szűrőket jellemzik, a fentebb említett feltételek szerint nekünk kell meghatároznunk és kiválasztanunk. Minden szűrőtípusnak megvan a saját feladata, hiszen a legtöbb tószűrő technika többcélú működési elvű. Fontos, hogy mérlegelnünk kell a szűrő hatékonyságát, a karbantartási igényét és a felmerülő költségeket amellett, hogy a szűrő megjelenését, várható élettartamát, megbízhatóságát sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Szűrők működésének tekintetében megkülönböztetünk nyomásszűrőket, gravitációs, átfolyós szűrőket és nagy teljesítményű kert tavi szűrőket, mint pl. a vortex szűrő. A szűrők lehetnek egy vagy több kamrásak, melyekben kiemelten a fontos a megfelelő mennyiségű baktérium jelenléte, a biológiai szűrés hatékonysága miatt. A szűrőket kerti tó szivattyúval működtetjük. Több neves gyártó - pl. Sun Sun, Osaga, Oase, Pontec, Hailea - elérhető áron kínál szivattyúkat, melyek akár szkimmerek és patak vagy vízesés táplálására is alkalmasak.Szűrés típusai

Mechanikai szűrés

A víz áthalad a szűrőanyagon, és szerkezeténél fogva eltávolítja a vízből a mechanikai szennyeződéseket. A szűrőanyagok (pl. szivacs) különböző lyukméretű kialakítása, különböző méretű, formájú anyagok kiszűrésére tökéletesen alkalmasak. A szivattyúnk átfolyási képessége (pl. 1 óra alatti átfolyó vízmennyiség) alapvetően meghatározó a szűrőn átjutó vízmennyiség tekintetében. A tökéletesen hatékony szűrés a szűrőközeg és a vízátfolyás mennyiségének megválasztásából adódik.  A mechanikai szűrők általában nyomás alatt (nyomásszűrők), vagy átfolyásos elven (átfolyásos, gravitációs szűrők) működnek.

Biológiai szűrés 

Működését tekintve elsősorban a nitrogén-cikluson alapszik, mely során a hasznos baktériumok, a mérgező ammóniát átalakítják a kevésbé mérgező nitritté és nitráttá. A biológiai szűrés alapfeltétele az oxigéndús környezet,  ezért is kiemelten fontos az oxigén folyamatos pótlása. Tavunk oxigénpótlására a kompresszorok, légpumpák tökéletesen megfelelőek. A biológiai szűrés kialakulásának ideje részben a víz hőmérsékletének is függvénye, mely megközelítőleg 4-6 hét alatt alakul ki egy új tóban.

A folyamat felgyorsítható, ha szűrőnkbe hasznos baktérium kultúrát telepítünk, vagy indító startereket alkalmazunk. Kiváló választás lehet a Filter Pond, Home Pond Bacter Pond termékek használata, vagy az Osaga Bio Starter ill. az Osaga indító baktériuma.

UV-C lámpa 

Használatával csökkenthető a vízben lebegő algák mennyisége. Az UV-C lámpa által elpusztított vagy megsérült algákat a szűrőnk fogja kiszűrni. Az UV-C lámpák gyakran  be vannak építve a gyári szűrőkbe, de könnyedén beilleszthetjük már működő rendszerünkbe is.

Kémiai szűrés 

Egyik legismertebb anyag a zeolit, mely kémiailag köti meg, semlegesíti az ammóniát a vízben. Elhelyezhetjük a szűrőben is, vagy akár a tóban is egy hálóba helyezve, olyan helyre ahol van vízmozgás. 


Másik jól ismert kémiai szűrő anyag az aktív szén. Sajátossága, hogy a nagy fajlagos felületének köszönhetően képes sokféle anyag kiszűrésére a vízből, mint pl. különböző permetező szerek, gyógyszerek, stb.

 

 

 

Termékek a szűrés témakörben:
Kerti tó szűrők
Kompresszorok, légpumpák
Kerti tó szivattyúk
UV-C lámpák
Szűréstechnikai kiegészítők
Szkimmerek

Szerzők:
Gulyás Tamás
Fekete-Koi

  • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása