Koik őszi etetése - felkészülés a téli időszakra

Haltáp tekintetében sok gyártó, sokféle terméke elérhető manapság, mely a professzionális koi tartás elengedhetetlen feltétele. Halaink felépítésükből adódóan a hosszú bélcsatornájukon keresztül emésztik, dolgozzák fel az elfogyasztott táplálékot (nincs gyomruk). Az emésztési folyamatok a víz hőfokától függenek. Minél hidegebb a víz (lassú életfunkciók), annál lassabb, meleg vízhőfok esetében pedig kifejezetten gyors. Ha túl sokat etetünk, akkor a haltáp nem tud hasznosulni, ezért hasznosítás és emésztés nélkül a vízbe kerül, így szennyezi azt. Hideg vízben, a lelassult folyamatok mellett a koik szervezete képtelen feldolgozni a tápanyagot, melyet nem tud kiüríteni, ezért az betegséget okozhat.

Halaink hidegvérűek. Tavunk vizének hőmérséklete és a benne élő halaink testének hőmérséklete azonos.

Vizünk lehűlésével lassulnak a biológiai folyamatok is, ezzel együtt pedig a biológiai szűrés hatékonysága. A növények pihenő "fázisba" kerülnek, nem vesznek ki a vízből tápanyagot. A tóban lévő hasznos baktériumok száma is lecsökken. Ebben az időszakban célszerű iszapfaló baktériumot adni a tó vizéhez, mely segít lebontani a felgyülemlő növényi maradványokat, halürüléket.

A téli pihenésre való felkészülés fontos eleme az immunerősítés. Etessünk búzacsíra (Coppens Wheat Germ), spirulina (Coppens Spirulina) tartalmú és vitaminos haltápokat.

Ahhoz, hogy biztosak legyünk a víz hőfokában és megfelelően ki tudjuk választani az időszaknak megfelelő tápot, szükségünk lesz egy hőmérőre. Ehhez elég lehet egy egyszerű, kicsi tavi hőmérő, vagy egy nagyobb kerti tó hőmérő.


Különböző vízhőfoknál hogyan etessünk?

15 - 20 °C
Ajánlott a napi 2, halaink aktivitásától függően esetleg 3 etetés, lehetőleg a nap melegebb óráiban, de csak a szükséges mennyiséget adjuk! Ne etessünk túl sokat! Fokozatosan csökkentsük a tápértéket, váltsunk növényi alapú, könnyen emészthető tápokra.

13 - 15 °C
Napi 1-2 alkalommal, csak már csak növényi fehérje tartalmú tápokat etessünk! Tökéletes választás a búzacsírás Coppens Wheat Germ és a spirulina tartalmú Coppens Spirulina

10 - 12°C
Halaink napszaki aktivitásától függően 1x etessünk a búzacsírás Coppens Wheat Germ és a spirulina tartalmú Coppens Spirulina tápokkal.  

5 - 9 °C
Heti 1-2 alkalommal a délutáni órákban etessünk, de csak nagyon minimális mennyiséget. Csak akkor adjunk nekik táplálékot, ha aktívak, érdeklődőek. Néhány bedobott szem táppal teszteljük őket, mielőtt többet adnánk nekik. Általános vélemény, hogy 7-8 °C alatt már nem igazán etetünk. Legfontosabb, hogy figyeljük a halainkat, a vízhőfokot és döntsünk ennek megfelelően!

5 °C alatt
Semmiképpen ne etessünk!


Néhány tévhit és a valóság a téli időszakban

Tévhit: a koi télen semmit nem eszik és nem bírja a táplálékot megemészteni.

Valóság: az anyagcsere valóban lelassul, de nem szűnik meg. Ha éhes, akkor talál a vízben számára elfogyasztható, megfelelő táplálékot.

Tévhit: a koi télen alszik.

Valóság: a koik az alacsony hőmérséklethez igazodva lassítják az anyagcseréjüket. A lelassult anyagcsere nem vezet hibernálódáshoz.

Tévhit: ha a koi az oldalára fekve helyezkedik a tóban, akkor alszik.

Valóság: vannak halak, amelyek télen nagyon alacsony hőfokon oldalukra fordulva fekszenek, de ezek többnyire nagyobb, idősebb koik. Ez a lelassult anyagcsere következménye, de hibernálódásról nem beszélhetünk.

Téli kiegészítők kerti tavakhoz.

Szerző: Fekete-Koi

  • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása