Kerti tavat építenél? Segítünk!

Sokkan fordulnak hozzánk azzal, hogy szeretnének kerti tavat építeni. Mit tegyenek, hogyan kezdjenek hozzá, mekkora tavat építsenek? Alapos tervezéssel, átgondoltsággal egy jól elhelyezett és kialakított kerti tóban örömünket fogjuk lelni, mely a kertünk igazi dísze, büszkesége lesz. Szívesen ülünk le mellé a partjára, ahol perceket vagy órákat is képesek leszünk eltölteni, csodálva a benne élő kedvenceinket.

Ha a tervezés megfelelő, akkor érezni fogod, hogy jól döntöttél és ezt soha nem fogod megbánni.

 

Kezdjünk hozzá, építsük meg!

Az építés nem annyiból áll, hogy valahova ahol éppen hely van kertünkben, akkor oda ásunk egy lyukat és gyorsan engedünk bele vizet, aztán mehetnek bele a halak. A kerti tónak a legszebb dísznek kell lennie! El kell döntenünk, hogy milyen halakat szeretnénk tartani. Fontos szempont, hogy tavunk hosszú távon, a lehető legkevesebb karbantartás mellett képes legyen tündökölni. Ne essünk bele hibás tervezés miatt a későbbiekben fellépő elszaporodó algafélék, a nagyon sekély és gyorsan felmelegedő víz és egyéb problémák pl. hiányzó növényzónák kialakításának vagy a karbantartási nehézségnek „csapdájába”. Az első lapát föld kivétele előtt gondoljuk végig, hogy hol alakítjuk ki a medret. Ha lehetőség van rá, akkor célszerű olyan helyet választani, ahol nem éri reggeltől estig tűző napfény a vizet. Figyeljünk a fákra, bokrokra és azok méretére, esetlegesen terjeszkedő gyökérzetére. Igyekezzünk kerülni a nagy mennyiségű tóba hulló faleveleket. Sokszor felmerülő és késői felismerésű hiba, hogy tavunk túl közel lett építve pl. kerítéshez, falhoz vagy nem járható körbe. Ismét hangsúlyozom, hogy kiemelten fontos az előzetes tervezés.

 


Első lépés a meder kialakítása, geotextília és a tófólia leterítése

Kezdő tóépítők gyakori hibája, hogy túl meredek falú tavakat alakítanak ki, mélységi zónák nélkül. Ilyen esetben a legfőbb gond az, hogy nem tudunk növényeket és adott esetben némi aljzatot elhelyezni a tóban, mely számos további problémát vet fel, emellett a legtöbb esetben látszódni fog a nem túl esztétikus tófólia.  Ahhoz, hogy ezt elkerüljük célszerű kialakítani a tó szélei felé különböző mélységű rézsűket. Ha a meder kialakításával megvagyunk, akkor a föld tömörítése után le kell teríteni a geotextilt és a fóliát. Sok esetben ahol a talaj pl. köves, ott a tófólia védelmében, célszerű a meder aljára, a geotextil alá néhány cm homokot tenni. A geotextil és a tófólia kiválasztását mindig a tómeder jellege, a tó mérete és az anyagi lehetőségeink határozzák meg. A geotextil felhasználását tekintve lehet 100-250g/m2 sűrűségű, a fólia pedig lehet 0.5 – 1.5mm vastagságú PVC tófólia vagy EPDM gumifólia, a kerti tavunk méretét is figyelembe véve.

Normál körülmények között célszerű legalább 130g/m2 geotextilt és minimálisan 1.00mm – es PVC tófóliát használni a 7-8m3 feletti tavak esetében. Inkább biztosítsuk picit túl a tavunkat, mint 1-2 év múlva az esetleges vékony fólia vagy nem megfelelő sűrűségű geotextil miatt valahol kilyukadjon a fóliánk. Ha kutyáink vannak, akik szeretnek fürdeni, akkor mindenképpen legalább 200g/m2 geotextilt és 1.5mm vastagságú PVC tófóliát vagy EPDM gumifóliát válasszunk a kialakításhoz.

 

Szegély kialakítása

Ha eddig kész vagyunk a munkálatokkal, akkor a tó már kezdi mutatni formáját. A forma és belső mélységi növényzónák kialakultak. Egyetlen lépés maradt a kialakításból, az pedig a tó szegélyezése. Ez egy kiemelten fontos kivitelezési feladat, hiszen a szegélynek stabilnak, a víz és a fólia súlyát megtartónak kell lennie. A szélek kialakításánál szükségünk lehet tószegélyre, ágyásszegélyre is. Természetesen léteznek olyan megoldások is, ahol nincs a tó körül „klasszikus” szegély.

 

A tó környezetének, arculatának kialakítása

Utolsó kialakítási lépésként ki kell alakítanunk a tavunkat körülvevő környezetet. Ehhez szükségünk lehet/lesz dekorációs eszközökre pl. szobor, szökőkút, váza, csobogó vagy vízesés. Emellett jól mutatnak, nagy díszítő hatással bírnak a sziklák és kövek is.  Egy harmónikus és jól működő tavi környezet esetében elengedhetetlen a növényzet úgy a tóban, mint körülötte. Kisebb fák, bokrok, cserjék, futó-kúszó növények különböző virágok együttesen díszíthetik kerti tavunk környékét. Törekedjünk az egyensúlyra és az élhető környezet kialakítására. A vízinövényeket elhelyezhetjük ültető kosárban, akár a kövek kötött vagy az előre kialakított ültetőgödrökben is.

 

 

 

  • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása