Koi Handpick 35-40cm

Kérdése van a termékről?
Bruttó: 79 990 Ft
(Nettó: 62984.25 Ft)

hp35-4093

Mennyiség
ELÉRHETŐ

Koi Handpick 35-40cm 

5 számú elkelt

 

Gyakori kérdések

 

Ingyenes szállítás feltételei

 

1 valamint 2 éves garanciális feltételek

Koi Handpick 35-40cm (9)

Hogyan válasszunk új koikat a tavunkba?

Halvásárlás eladói szemszögből

Hányszor  kérdezték már a vevőid, hogy hogyan válasszanak halat? Mi a legjobb módja annak, hogy hogy segítsük a vevőinket halat választani?

Alapvetően nincs jó vagy rossz módja  annak, hogy valaki koikat válasszon. Mindenkinek megvan a maga véleménye a halakról illetve a személyes ízlése a halválasztáshoz. A vevők általában olyan halat, vagy halakat választanak, amelyek hirtelen felkeltik az érdeklődésüket, megtetszenek nekik, stb. Lehet hogy bizonyos típust, vagy színvariációt keresnek, vagy olyan halat amit mindig is akartak, kerestek. Vagy lehet olyan koi is  van a kereskedésben,  ami  épp most érkezett, ritka és azonnal tudjuk is kínálni a kuncsaftnak, mint egyedi halat.

 • Először is, kérjük meg a vevőt hogy nézze meg a halakat közelebbről, hátha azonnal megtetszik neki valami.
 • A kiválasztott halat, lassan és óvatosan fogjuk ki. Tegyük bele egy kis bemutató medencébe, edénybe, így a vevő meg tudja csodálni, úgy hogy többi hal nem zavarja a látványt.
 • Esetleg adjunk még pár halat az elsőhöz, hogy kialakíthassunk egy kis hangulatos csapatot belőlük.
 • Tegyünk olyan halat, vagy halakat az elsőhöz, ami kiegészíti őt színben, mintázatban, stb


Hívjuk fel a vevő figyelmét arra, hogy még milyen halaink vannak a kínálatban, beleértve a Doisu-t ( pikkelytelen ), Ginrin-t  ( csillogó pikkelyű ), Hikari ( metál fényű ), vagy éppen a gyönyörű fátylas koikat. Mi ezt a metódust választjuk abban az esetben, amikor fotózzuk a halakat és egy szép kis csapatot akarunk összeállítani belőlük. Fontos, hogy ne hagyjuk ki a választékból az egyszínű, visszafogottabb halakat sem. A csupa rikító hal sokszor zavaró lehet. Az egyszínű halak megbontják ezt a túlzott vibrálást, egyensúlyt visznek a csapatba.

 • Mutassunk különböző méretű halakat a vevőknek! Nem tudják megvenni őket, ha nem látják őket! Ez viccesen hangzik, de igaz. Nem tudhatjuk hogy ki mennyire potenciális vevő és mennyit áldoz halakra.
 • Ne vetessünk velük túl sok halat a tóba. Kérdezzük meg a tó méretét és tegyünk ajánlatot a db-számra!
 • Végezetül pedig, mindig magas minőségű állatokat kínáljunk a vevőknek és lássuk el őket minőségi táppal és további jó tanácsokkal is.

  Halvásárlás vevői szemszögből

 1. A legjobb, ha tavasszal vásárolunk halakat. Ezzel lesz idejük egész nyáron nőni, fejlődni, mielőtt jön a kemény tél. Egy koi 15-18 cm-t is tud nőni az első szezonban!
 2. Az első és legfontosabb dolog, az az, hogy a halvásárlás nagyon szubjektív dolog, mindenkinek más tetszik. Mindig azt a halat vegyük meg, ami nekünk tetszik, és ne azt, amit más mond hogy jó, vagy szép. A halakat ugyanis mi fogjuk nézegetni a tavunkban.
 3. A test formája. Első látásra is egységesnek kell lennie, nem lehet sem vékony, sem kövér. Nézzük meg a hal mindkét oldalát, szimmetrikusnak kell lennie, nem lehetnek deformitások rajta. Az úszóknak egyformáknak kell lenniük, nem lehet kopott vagy szakadozott.
 4. A bőr minősége. A koinak alapvetően fényesnek és csillogónak kell lennie. Olyannak mint a finom porcelán. Ha pikkelyes a hal, a pikkelyeknek szépen sorban kell futniuk a halon, nem lehetnek hibák benne. Ha ginrin halat veszünk, akkor a csillogó pikkelyek a hal hátán kell hogy fussanak, nem az oldalán. A Doitsut ( pikkelytelen hal ) könnyebb megítélni, a bőrnek tisztának és fénylőnek, mindenféle színhibától mentesnek kell lennie. 
 5. Színezettség. A színeknek mélyeknek és tisztának kell lennie.  Ha például Kohakut választunk, a piros színnek gazdagnak és egységesnek kell lennie, a fehérnek pedig lehetőleg hófehérnek. Komplikáltabb a dolog ha 3-színű halat választunk, például Showa-t. A fekete ( sumi ) a fiatal halon nem annyira szépen látszik még, lehet kicsit homályos, vagy nem korom fekete. 

Legyen itt pár tanács, a színekkel kapcsolatban:

 • A fekete szín a halon domináns szín, általában mindig megjelenik, szóval a homályos, nem jól körülhatárolt fekete foltok nőni és javulni fognak ahogy a hal nő.
 • A piros foltok a halon normális esetben nem nőnek ahogy a hal korosodik. A szín viszont lehet mélyebb és sötétebb.
 • A fehér szín elvileg javul az idősödő halon, ez főleg a fejen érhető tetten leginkább, ahol a fiatal hal feje sárgás vagy krém színű.
 • A hím halnak általában erősebbek a színei fiatal korában.
 • A hím halak korábban érnek be, a fekete foltok sokat változhatnak, a fehér tisztább, a piros mélyebb rajtuk. 
 • Az egyszínű halak ( pl ogonok ) színe alapvetően nem változik a korral.
 • Ha idősebb halat választunk ( 3 évtől felfelé ) egyszerűbb megítélni a hal minőségét, mivel a színek és a minták már elég stabilak az ilyen korú halakon. 
 • A koik egész életükön át változnak picit, de leginkább az eső két évükben. Tehát ha “tökéletes” halat akarunk magunknak, nem okos döntés 1 éves halat vásárolni, mivel megjósolhatatlan hogy milyen irányban fog változni a hal.
 • Ha meghatározott variánsú halat szeretnénk vásárolni ( pl Asagi ), végezzünk egy kis kutató munkát, és nézzük meg, hogy néz ki a kifejlett hal, ekkor nem érhet nagy csalódás, ha tudjuk pontosan hogy mit akarunk.

6. Mintázat. A hal mintázata teljesen szubjektív dolog, mindenkinek más tetszik. A fő szabály: azt a halat vegyük meg, ami tetszik! Mindenkinek más az elképzelése a tökéletes mintázatról, kövessük a saját elképzeléseinket. Bizonyos minták bizonyos variánsokon kötelezőek, de ez nem jelenti az hogy nekünk tetszeni is kell. 

7. Az egészség. Végül pedig mielőtt a vásárlás mellett döntenénk, jól meg kell figyelnünk a kiválasztott halat a tóban. A halnak szépen, lendületesen kell úsznia, a mellúszóinak oldalra kifeszítve kell állniuk, nem úszhat ugrálva, vagy bizonytalanul. Amikor a kereskedő kifogja a halat, nézzük megközelebbről is, sérülések, deformitások jeleit keresve. 

Jó halvásárlást kívánunk a Fekete Koinál!

Koi etetési tippek, trükkök

Mit és hogyan etessek a halaimmal?

Hogy mit etessek a halaimmal, az függ a koruktól, a nagyságuktól és az évszaktól is. És természetesen attól is függ, hogy mennyit vagyunk hajlandóak költeni minőségi tápokra. Alapvetően egyébként amit az aranyhal megeszik, azt a koik is, mivel mindkettő ponty rokonságú. Megesznek mindent, amit kapnak illetve találnak maguknak: tápot, zöldségeket, rovarokat, rákokat, planktont, stb.

Ha tápot veszünk, mindig olcsóbb, ha nagy tételben vesszük. Egyes tápok színfokozókat, mások vitaminokat, vagy egyéb immunerősítőt tartalmaznak. Ezenkívül egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy milyen tápot etetünk a halainkkal.

Legyen itt pár további tipp a halaink etetéséről.

A koitartás legjobb része, a koik etetése. Ekkor látjuk őket teljes pompájukban, mivel feljönnek a víz felszínére, sőt egyes halak annyira megszelídülnek, hogy kézből esznek. Az etetések alkalmával kerül közvetlen kontaktusba a hal és a gazdája.

Kutatások azt mutatták, hogy a koi memóriája körülbelül 3 percig képes emlékezni, ennek ellenére gyorsan megtanulják felismerni a gondozójukat. Ezt nevezzük szelektív memóriának.

Legyen itt 10 tipp azért, hogy még jobban szeressenek a halaink.

 1. Etessük a halakat 3-4-szer naponta, ez felel meg legjobban az emésztő rendszerüknek, és szolgálja legjobban a fejlődésüket. Annyit adjunk nekik, amennyit kb 5 perc alatt elfogyasztanak.
 2. A koik gyakorlatilag megesznek mindent: tápot, rovarokat, növényeket, egyes zöldségeket gyümölcsöket, a tó aljára leülepedett algát, mindent, ami ehető.
 3. A koik az emberi táplálékokat is szeretik. Gabonaféléket, salátát, garnélarákot, rizst, borsót, görögdinnyét, stb.
 4. Vihar előtt ne etessük a halainkat, mivel a halaknak több oxigénre van szükségük amikor emésztik az eleséget. Esőben viszont a levegő oxigén szintje csökken, ezért nem jó ötlet ekkor etetni őket.
 5. A halaink gyorsan fel fognak ismerni, ezért rövid idő elteltével gyakorlatilag üdvözölni fognak, ahogy a tóhoz közeledünk, vagy odaérünk. Szinte ki akarnak majd jönni a vízből.
 6. Ha vannak kisebb halak is a tóban, vegyük figyelembe ezt, és szórjunk a vízbe kisebb szemcse méretű tápot is. A nagy halak nagyobb pelletet kapjanak. Figyeljünk arra is, hogy a kis halaknak is jusson táp, amit megehetnek. A nagyobbak hajlamosak ellökni őket a táptól.
 7. A halaknak tavasszal magasabb szénhidrát tartalmú tápot adjunk, majd ahogy melegszik a víz, növelhetjük a táp fehérje tartalmát. Ősszel újra csökkentsük a táp fehérje tartalmát, és adjunk újra magasabb szénhidrát tartalmú tápokat, az etetési szezon befejezéséig.
 8. A koik etetése nagyszerű foglalatosság. Élvezzük ki a velük töltött időt.
 9. A koik télen egyáltalán nem esznek ( mérsékelt égövön, ahol van rendes tél ), mivel az emésztésük gyakorlatilag teljesen leáll. Ha van lehetőségünk temperált helyen, bent tartani őket, etethetünk egész évben.
 10. A koik etetését függesszük fel, ha áramszünet van, vagy tönkrement a szivattyúnk. A halak extra oxigént igényelnek a táp megemésztéséhez.

A Fekete Koi tápkínálata itt található!

15 meglepő tény a koikról

Kois tények – az eredetük

 1. A koikat eredetileg táplálék forrásnak vitték be Japánba
 2. A koi a ponty utóda, ami annyira szívós hal, hogy megtalálható az egész világon.
 3. A koit a Japán parasztok kezdték el tenyészteni, akik észrevették, hogy színes foltok kezdenek el megjelenni az egyébként barna halakon.
 4. A koik akkor kaptak nagyobb nyilvánosságot a világon, amikor a Japán császár 1914-ben kapott pár szép halat az egyik alattvalójától.
 5. A koi és az aranyhal távoli rokonok, mivel mindkettő a pontytól származik.

Kois tények – a biologiájuk

 1. A eddigi legnagyobb feljegyzett koi 120 cm és 45 kg volt. A halat eladták egy koi kedvelőnek ( Geoff Lawton ), aki Nagylány-nak nevezte el a halat.
 2. A koi mindenevő állat, ami azt jelenti,hogy gyakorlatilag mindent elfogyaszt, amit kap, növényt, állatot, gyümölcsöket, rovarokat.
 3. A koik le tudnak égni a napon, ezért biztosítsunk nekik megfelelő árnyékolást a tóban.
 4. A koik nem csupán jobban néznek ki csoportban, hanem élvezik is a csoportban való úszást. Tudni kell azonban, hogy hajlamos terrorizálni a nem koi típusú halakat a tóban.
 5. Az eddig leírt legöregebb koi Hanako volt, aki a feljegyzések szerint 1791-ben született, és 1977-ben pusztult el. Tehát ha igaz a legenda, 226 évig élt!

Kois tények – egyéb érdekességek

 1. Ezidáig 24 fő koi osztály van, ami leírja ezeknek a csodálatos halaknak a külsejét. Ez a szám folyamatosan nő, és bármikor megjelenhet egy új variáns.
 2. A koik meglepően intelligens halak. Viszonylag gyorsan az emberhez szoknak, kézből esznek.
 3. A Koi halak a kitartást, az eltökéltséget, a gazdagságot, a sikert és a szerencsét jelképezik
 4. A koik brilliáns színeik miatt nehezebb a túlélésük a tavakban, mert ragadozók figyelnek rájuk: macskák, ragadozó madarak, stb.
 5. Egy kifejlett koi lány lerakhat akár 50.000 ikrát is egy szezonban. Ez rengeteg kishalat jelent!

youtube

hp35-4093
 • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása