Moor mix (teleszkópszemű aranyhal) 12/14 cm

Moor mix (teleszkópszemű aranyhal) 12/14 cm

Kérdése van a termékről?
Bruttó: 6 990 Ft
(Nettó: 5503.94 Ft)

mom12/14

Mennyiség

A halak vásárlása esetén, minden esetben szállítási díjat számolunk fel.

 

Gyakori kérdések

 

Ingyenes szállítás feltételei

 

1 valamint 2 éves garanciális feltételek

Moor mix (teleszkópszemű aranyhal) 12/14 cm 

Halak rendelése esetén a szállítási költségek változhatnak!

Akváriumi változatok

 • A fátyolos vagy más néven legyezőfarkú változatok farokúszója megkettőződött. Ezeknek a halaknak valamilyen szinten mindig rövid, kerekded teste van. Minél kövérebbek és minél nagyobbak az úszóik, annál kényesebbek és annál jobban igénylik egy akvárium kontrolláltabb környezetét.

 • A teleszkópszemű változatok szemei mögött egy húsos kinövés található, amitől a szemeik kidüllednek. Népszerű képviselőjük a Black Moor fajta, ami itt-ott aranyba hajló fekete színéről kapta a nevét. Aranyhalmércével mérve kistestű fajta, körülbelül 20 centisre nő kifejlett korában.

 • A pirossapkás aranyhal feje tetején piros kinövés található, a teste máskülönben fehér.

 • Az oroszlánfejű esetében a húsos kinövés a szemek alá is lehúzódik, mindenféle színben előfordul. Oroszlánfejű fajta a japán oranda és a ranchu. Utóbbinak hiányzik a hátúszója. Mindkettő igen nagytestű fajta, nagy akváriumot igényelnek, méretük ellenére tóba nem ajánlottak.

 • Az égre néző aranyhalak szeme alsó felén található egy húsos kinövés, ami felfelé fordítja a szemgolyókat. E mellé a hátúszó is hiányzik. Bár a testük hosszúkásabb, rendkívül rossz úszóképességű, érzékeny halak. Aranyhalmércével mérve kistestűek.

 • A hólyagszemű aranyhal szeme alatt egy vékony falú, vízzel telt "zacskó" található. Ez a hólyag sérülékeny, könnyen kiszakad, ezért mindenféle éles vagy hegyes tereptárgytól mentes akváriumot igényelnek. Mivel a hátúszó is hiányzik, különösen esetlen úszású fajta. Szintén "kistestű" halfajta.

 • A rizsszemes aranyhal pikkelyeinek közepe kidudorodik, mintha hasvízkóros lenne. Emellett a létező leggömbölyűbb testalkatú az összes változat közül. Bár viszonylag rövid testű, majdnem tökéletes gömb alakja miatt jelentős testtömeget ér el. Ezért érdemes nagy víztömegben tartani, annak ellenére, hogy nagyon rossz úszó.

 • A ryukin rövid testre és nagy, kövér hasra szelektált fajta. Igen nagytestű, súlyra nézve a legnagyobb fajta, ezzel arányosan igen nagy akváriumot igényel. Nehézkes úszó, nem való tóba.

 • A tosakin egy ritka japán fajta. Farokúszója vízszintesen terül, így felülről nézve nyújtja a legszebb látványt. A jó minőségű példányok farokúszója visszahajlik a fej felé, és akár a mellúszók vonaláig is elér. Mivel kényes fajta, kerti tóba nem való, kiváló vízminőségű szobai medencékben csodálhatjuk a szépségét.

Életmód

Az aranyhalak eurytherm állatok, azaz széles hőmérsékleti tartományhoz képesek alkalmazkodni. Éghajlatunkon a tavi változatok a jég alatt áttelelnek, és bírják a nyári kánikulát is, amennyiben élőhelyük elég nagy és megfelelően fel van készítve ezekre a kihívásokra. Bár az akváriumi változatok elviselik a trópusi vizet, ez nem a legegészségesebb számukra. A 20-24 fok sokkal kedvezőbb, a legmelegebb nyári hónapokban hűteni is érdemes a vizüket. Bár az aranyhal közismerten szívós, ugyanúgy igényli a tiszta vizet és a tágas akváriumot, mint bármelyik másik díszhal. Valamivel később pusztul bele a nem megfelelő tartásba, mint a tipikus díszhal, azonban ez nem mentség a helytelen tartásra. Az aranyhalak nagyra nőnek, ezért az akváriumméret abszolút minimuma a 300 liter, de a tényleg megfelelő akvárium 400-450 liternél kezdődik. Népszerűsége ellenére a gömbakvárium teljesen alkalmatlan ennek a halfajnak, már csak a jellemző méretek miatt is, hiszen ezek néhány literes edények. Ezen kívül az állatvédelmi törvény 2010-es módosításában betiltották a gerinces állatok tartását gömbakváriumban, így az aranyhalat is tilos belerakni.

Az aranyhal társas hal, így minimum 5-6 halat kéne együtt tartani. Ennyi hal helyigénye azonban 300 liternél kezdődik. Erre sajnos nagyon kevés akvaristának van kapacitása, pedig ez lenne az optimális tartás.

Az aranyhal mindenevő, de némileg több növényi táplálékot igényel, mint állatit. A jó minőségű, lesüllyedő száraz tápok, fagyasztott eleségek mellett kiegészíthetjük az étrendjét apróra vágott párolt zöldséggel. Bár sok aranyhaltáp a felszínen lebeg, ez csupán a gazda kedvéért van, mert így megfigyelhetőek a tóban a halak. Valójában kifejezetten rossz ez a megoldás a halaknak, a kerek testű változatoknál komoly emésztési panaszokat, egyensúlyvesztést is okozhatnak.

A nemek megkülönböztetése nem egyszerű feladat. Ívási időben a hímek fején apró fehér dudorokat, azaz nászkiütéseket figyelhetünk meg. Az azonos tenyész változatba tartozó halaknál megfigyelhető, hogy a nőstények kövérebbek. Különböző változatoknál azonban ez a különbség elveszik a halak eredendően eltérő testalkata mellett.

Tojás-formájú díszes aranyhal-fajok

 • Tojás-formájú aranyhalak

 

A tojás-alakú aranyhalak ( más néven díszes vagy kettős farkú aranyhalak ) csodálatosak, mivel vonzzák a tekintetet. Néha egész bizarr alakúak. Testük nem hosszú és karcsú, mint a korábbi halaké, hanem tojás formájú. Innen ered a nevük is. A módosult testalkat még különlegesebbé teszi őket. A legtöbbjüket bent akváriumban tartjuk, ahol állandó a vízhőmérséklet.

 

Már előre figyelmeztetlek benneteket…néhányuk nagyon furcsa szerzemény…készen álltok ? 

 • Ventilátor-farkú aranyhal ( Fantail )

 

Ezek az aranyhalak szuper közkedveltek a vásárlók körében. Ezek a halak a legkeményebbek a dísz aranyhalak között, tóban is tarthatjuk őket. Farok úszójuk 3-4 lebenyből áll, mint a ventilátor lapátjai. Ezért is hívják úgy őket, hogy ventilátor-farkú.

 

A jobb vérvonalakban ez a farok középen el van választva. Különféle szín és mintázatban elérhetőek ezek a halak, általában fémes narancssárga vagy gyöngyház-fényű foltosak.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 133456

 • A Ryukin – magas és büszke

 

A Ryukinnak nagyon kompakt, masszív teste van, és a fejük mögött egy púp van. Alapvetően minél nagyobb ez a púp, annál értékesebb a hal. Rövid és hosszú farok úszójú példányok vannak. Leginkább egyszínű piros, vagy piros-fehér színben pompáznak. Hosszuk 25-27 cm.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 134754

 • A Tamasaba – gyors és egyszerű

 

Ők alapvetően simpla farok úszójú Ryukin-ok.  Ugyanolyan zömök testük és ível hátuk van, viszont nem osztott dupla farkuk van. Farok úszójuk hosszú és szinte úszik a halak után. A Tamasaba testalkatához képest  meglepően gyors hal. Alapvetően piros vagy fehér mintázata van, de lehet más színű is. 24-25 centisre nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 135939

 • A teleszkóp-szemű – beszédes a pillantása!

 

Könnyen felismerhető hatalmas, kidülledő szemeiről. Ezek a szemek két oldalra állnak a hal fején, de nem lát velük jobban, mint más halak.  Sőt, ezek a teleszkópos szemek optikailag sérültek és akár teljesen vak is lehet a hal. Sok nevet adtak ennek a halnak az idők folyamán, úgy mint: Popeye, Sárkány-szem, Demekin ( Japán). Rengeteg színvariációja létezik. Például a Black Moors teljesen fekete, míg a Panda Moors fehér, fekete pöttyökkel.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 141021

 • Az angyali fátyol-farkú aranyhal

 

Nekik igazán hosszú farok úszójuk van, sokszor leér a medence aljára. Igazából az összes úszójuk nagyon hosszú. Ez nagyon lassú úszóvá teszi őket. A fátyol farok elérheti 22-24 cm-t is, a teljes hal hossza a 30 cm-t.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 141816

 • A pillangó aranyhal ( batterfly )

 

Függetlenül attól hogy ez a hal valójában egy aranyhal fajta, vagy csak mutatja az aranyhalak egyik-másik jellemvonását, még nem eldöntött tény. Mindenesetre annyira népszerű, hogy aranyhalnak tekintjük őket. Mint a neve is mutatja, az úszói vízszintesen szétnyúlnak és úgy néznek ki, mint egy gyönyörű pillangó, repülés közben. Legtöbbször teleszkópos szemeket is láthatunk rajtuk. Ezeket a halakat arra tenyésztették ki, hogy felülről gyönyörködhessünk bennük, de természetesen akváriumban is tarthatók. 20-25 cm-re nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 143429

 • Az Oranda – mikor szerzel be egyet?

 

Az Orandák egy népszerű aranyhal fajta, és jó okkal. Néhányan viccesen „agyas-hal”-nak nevezi őket. A fejdísz befedheti a teljes fejüket, sőt a torkukat és a kopoltyú fedőket is, így adva ezekek a halaknak olyan kedves kinézetet. Sokféle színben elérhetők. A piros sapkás Oranda teste fehér és piros sapka van a fején.

 

Érdekesség hogy az Orandák tartják a  legnagyobb aranyhalnak járó trófeát 41 cm-es testhosszal! Normálisan 30 centisre nőnek csak meg. Meglepően szívós halak.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 144759

 • A Pom Pom – üdvözöl téged

 

Egy aranyhal virágokkal az orrán ? Ő a Pom Pom. Két bolyhos csomó van az orrukon amelyek jobbra-balra ugrálnak úszás közben.  A Pom Pomnak hiányozhat a hátúszója. Színe lehet csokoládé barna vagy narancs sárga, de lehet még egyéb más is. 15-20 cm-re nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 150108

 • A kígyózó farkú Tosakin

 

A Tosakin ritka aranyhal. Ha oldalról nézzük, nem sokat látunk belőle, de ha felülről…!!!

 

Gyönyörű legyezőszerű farok úszójuk van, gyakran duplán osztott. A Tosakin nagyon érzékeny és törékeny hal.  Nem nőnek meg túl nagyra, mindössze 15 cm-esre.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 151145

 • A ragyogó Gyöngyház-pikkelyű aranyhal

 

Nem nehéz kitalálni hogy miért hívják ezeket a halakat gyöngyház pikkelyűnek. Gyöngyház formájú pikkelyek vannak a hal hasi részén. A jobb minőségű halakon ezek a pikkelyek sorokba rendeződnek. Ezeknek a halaknak a teste narancsra vagy golf labdára hasonlít. Néhányuknak van sapkája, vagy buborék a fejükön, ezt koronának is nevezik. Nagyon sokféle színben és mintázatban létezik.  15-20 cm-re nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 152107

Hátúszó nélküli variánsok

 • Az Oroszlánfejű, ami nem üvölt

 

Tudjátok hogy ez a fajta úgy lett kitenyésztve hogy úgy nézzen ki mint a Pekingi palota kutya? A fejdísz a teljes fejét befedi, ami a fejének nagyon aranyos kinézetet ad. Az oroszlánfejűnek nincs hátúszója. A halnak a háti része sima és lágy. Rövid mellúszói vannak. Nagyon sok szín és minta variációban létezik ez a hal. 15-20 cm-esre nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 152751

 • A fejedelmi Ranchu

 

A Ranchu azt jelenti, a halak királya. Valaha ez volt az egyik legdrágább aranyhal, de mostanra nőtt a számuk. ezért esett az ár is.

 

Trükkös lehet megkülönböztetni az Oroszlánfejűtől, mivel nagyon hasonlítanak egymásra. A Ranchunak meredekebb a mellúszó-tűzése a testhez, illetve íveltebb a háta, mint az Oroszlánfejűnek. 15-20 centisre nő meg. Általában piros és fehér-piros színben elérhető.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 154615

 • Poraiból újjászületett – a Főnix

 

Elég ritka fajta, a tenyésztők dolgoznak rajta hogy ez ne így legyen. Úgy néznek ki mint egy tojás, ezért is hívják gyakran tojás-halnak. Nincs fejdísze, nincs hátúszója, csak hosszú farok úszója. Kínából nagyon sok szín és minta variációban érkezik.  15-20 cm hosszúra nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 155239

 • A Buborék-szemű ( hólyag-szemű ) aranyhal

 

Mi vonzza a tekintetet ezen az aranyhalon? A folyadékkal teli zsákocskák a hal szeme alatt. Úgy inognak ahogy a hal úszik, mint a zselé. Nagyon vicces! Határozottan ezek az egyik legkülönlegesebb aranyhal variációk. A hólyagjaik egyébként ki tudnak pukkanni, ha éles tárgyba ütközik a hal. Erre figyeljünk a tartásánál. A fekete buborékos szemű az egyik legnépszerűbb fejta. A buborék-szemű nem nő nagyra, 15 cm a kifejlett hal hossza. Egyszínű narancssárga és foltos színben elérhetőek.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 160119

 • Az Égrenéző-szemű aranyhal egy mennyei hal

 

Ezt a halat a kínaiak csillagász halnak nevezték el, jó okkal. Nagy, égre néző szemei vannak. Ez érdeklődő, és nagyon aranyos kinézetet ad nekik. Valójában Japán tenyésztők tenyésztették ki az égre néző szemeiket. Metál piros vagy narancs-sárga színben érhetők el, de a fekete is egyre népszerűbb. 15 centisre nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 161037

 • A szerencsétlen Békafejű aranyhal

 

Nem éppen tetszetős név egy halnak, ugye? A Békafejű hasonló a Buborékfejűhöz, csak szélesebb a feje. Kevésbé fejlettek a zsákocskái, fejlettebb a pofácskája. A legtöbbjének nincs hát úszója. Néhányuknak van kis fejdísze is. 15 cm körülire nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 161933

 

Aranyhalak a Fekete koinál itt találhatóak!

mom12/14
 • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása