Stratiotes aloides kolokán (vízi kaktusz)

Stratiotes aloides kolokán (vízi kaktusz)

Kérdése van a termékről? Látta valahol olcsóbban?
Bruttó: 399 Ft
(nettó: 314.17 Ft)
Adóval együtt
Mennyiség

Stratiotes aloides kolokán (vízi kaktusz)

 

Kérdések a termékről

 

Ingyenes kiszállítás 40 000 Ft feletti vásárlásnál.

 

2 éves garanciális feltételek

Stratiotes aloides kolokán (vízi kaktusz) Szárm:     Európa,  Nyugat Szibéria

Termet:     15-40 cm
Szín:    fehér
Vízmélység:    30-150 cm
Virágzás:    május-július
Télálló:    Igen Télen leereszkedik a tó aljára és így telel át , majd tavasszal újból feljön a felszínre .

Eleinte az iszapban gyökerezik, majd elszabadul és a víz felszínén úszik.

A levelek virágzáskor a vízből kinyúlóak.

Gyökérzetével - a vízfelszín alatt - elvonja a tápanyagot és úszó levélzetével a fényt a vízben lebegő moszatoktól.

Nem fagyérzékeny!

Tavasztól - késő őszig a víz felszínén úszik, télen lesüllyed a tó aljára . Levelei akár 20-30 cm hosszúak is lehetnek.

Virága fehér színű.

Virágzás: május-augusztus

kolokán (Stratiotes aloides) a békatutajfélék (Hydrocharitaceae) családjába tartozó, Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt lebegő vízinövény. Egyéb elnevezései karakány, kalokán, kalóka, imergyökér, imera, vízi olló, rák ollója, vízi fülfű.

A kolokán évelő lebegő vízinövény. Fejlődését a víz alatt kezdi, ahol gyökereivel gyengén megkapaszkodik az aljzatban. Virágzás idején rövid szára eltörik és levélrózsája a víz színére emelkedik, félig kilátszik belőle. Késő ősszel a még mindig az iszaphoz kapcsolódó gyökerei spirállá tekeredve megrövidülnek és visszahúzzák a víz alá. Télre a levelei elhalnak és rügyei vészelik át a hideg időszakot.

Levelei levélrózsát formálnak, amely egzotikus külsejű, aloéra vagy az ananász levélzetére hasonlít. A levélrózsa magassága 15–50 cm, átmérője fél-egy méter. Az egyes levelek 15–40 cm hosszúak, nyél nélküliek, hosszúak és keskenyek (lándzsás-szálas alakúak). A levelek vége hegyes-tüskés, élükön kis tüskében végződő fogak sorakoznak. Merevek és viszonylag könnyen eltörnek.

Májustól augusztusig virágzik. Kétlakiak, vagyis az egyes növényeken vagy csak termős vagy csak porzós virágok nőnek. A virágok egyesével helyezkednek el, tüskés élű száruk rövidebb a leveleknél, két buroklevél található rajtuk. A virág sugarasan szimmetrikus, három fehér sziromból és három zöld csészelevélből áll. A szirmok 15–25 mm hosszúak. A porzós virágokban 15–30 sárga porzó, a termősökben hat, összenőtt termőlevelekből álló bibe található. Utóbbiakban is találhatóak porzószálak (ritkán steril porzókkal is), tövükben nektár termelődik. A virágnak romlott hússzaga van, amivel a beporzó legyeket és egyes lepkéket vonzza magához.

Termése 3,5 cm hosszú, tojás formájú, hatosztatú toktermés. Vegetatív szaporodásra is képes, nyár végén a levélrózsáról rövid indákról újabb, kis rozetták sarjadnak, amelyek áttelelnek és a következő tavasszal indulnak növekedésnek. Valószínűleg a vegetatív szaporodás a gyakoribb; az északi régiókban pedig kizárólagos.

kkköz
  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Vagy Reset password