UVC lámpák leírása

UVC lámpák leírása

Kérdése van a termékről?
Mennyiség

 

Gyakori kérdések

 

Ingyenes szállítás feltételei

 

1 valamint 2 éves garanciális feltételek

Hogyan válasszak Uvc lámpát a kerti tavamra.

Kerti tavi UVC lámpa hatása




Az egyik legjobb módja a tiszta tóvíz elérésének, az UV-C lámpa használata, már amennyiben az algásodást az egysejtű lebegő alga okozza. Az UVC nem segít a fonalas alga ellen. Ha mégis zöld marad a tavunk, az UVC lámpa használatakor, valamit rosszul csináltunk. Íme, néhány ok, ami a problémát okozhatja.

Első lépés

Az első lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy a lámpa világít. Ha a lámpa világít, azt látnunk kell egy kis kémlelő nyíláson. Soha ne nézzünk közvetlenül az UVC lámpa fényébe. Ha nem világít, akkor vagy rossz az izzó, vagy egyéb elektromos problémánk van.

Nem megfelelő méretű UVC lámpa

Minden UVC lámpának megvan a tómérethez viszonyított tisztító hatása, illetve a szivattyú átfolyási mennyisége is sokat számít. Pl egy 18 wattos lámpa kb egy 4000 literes tavat tud tisztítani, 4000 l/órás szivattyú átfolyással. Az átfolyási mennyiség nem nőhet számottevően, mert ha túl gyorsan folyik át az UV lámpa házán a víz, nem marad elegendő ideje a lámpának megölni az algát. A tóméret nőhet, viszont ebben az esetben a víz tisztasága csökken. Esetünkben a 18 wattos izzónak egy 7000 literes tóra még van hatása, de nem várhatunk kristály tiszta vizet a tó fenekéig. Néhány gyártó megkülönböztet tisztítási rátát, és sterilizációs rátát az UVC lámpák erejének figyelembe vételével. A tisztasági ráta azt garantálja, hogy adott lámpa, egy adott méretű tó felső 30 centiméterében kristály tiszta vizet eredményez.

A tisztítási rátával kapcsolatban meg kell említenünk, hogy teljesen tiszta víz nem várható el. A „tisztító” szó, jó biológiai szűrést vagy megfelelő növényesítést feltételez a tóban.

Hazai tapasztalataink szerint, 3-4 watt/m3 tóvíz az UV-C lámpa megfelelő méretezése. Tehát egy 10 m3-es tónál 30-40 watt használata hoz megfelelő eredményt ( tiszta vizet ). Ez közepes halbetelepítettséget, közepes növényesítettséget és 50-50% napfény/árnyékot feltételez.

Elhasználódott lámpa

Az UVC lámpák nem tartanak örökké. A lámpa élettartama a gyártótól függ. Ezt szokás hónapban, vagy működési órában megadni. A működési idő lejártával a lámpa algaölő hatása szignifikánsan csökken. Ha a tó a lámpa használata mellett is kezd bezöldülni, megérett a cserére. Mi hazai viszonyok mellett, minden évben (szezonban ) cseréljük az izzót. Fontos megjegyezni, hogy az elhasználódott lámpa továbbra is világít, viszont továbbra már nem hatásos az alga elleni küzdelemben.

Koszos üvegbúra

Az üvegburát, ami az izzót hermetikusan elzárja a víztől, időről időre tisztítani kell. Iszap, vízkő rakódhat rá, ami gátolja az UVC fény algaölő hatását. Néhány búra kvarcból készül, ami jobban átereszti a fényt, mint a normál üveg.

A koszt papírtörlő kendővel, vízkőoldóval, ecettel vagy gyenge háztartási savval tudjuk eltávolítani (ez a vízkő). Fontos! Takarítás után gondosan mossuk le az akár ecet, vízkőoldó vagy gyenge háztartási savat.

A szűrő és a szivattyú elhelyezése

Az utolsó, de mégis sokszor felmerülő probléma a szűrő és a szivattyú nem megfelelő elhelyezése a tóban. A szivattyúnak olyan messze kell lennie a szűrőtől, amennyire csak lehet. Ha merülő szivattyút használunk, az a jó, ha az a tó ellentétes oldalán van, mint a szűrő. Erre a megfelelő vízmozgás miatt van szükség.

Az UVC lámpa használata nem szükségszerű egy tóban, de az egyik legjobb megoldás a kristálytiszta víz elérésére. Az UVC lámpa tisztává teheti a vizet, de a nem garantálja a tökéletes vízminőséget. Ennek elérésére jól méretezett biológiai szűrőt is kell alkalmaznunk a tóban. A nyomás szűrők legt

Érdekességek az UV lámpa használatáról

Az UV lámpát az ipar sok területén használják, ilyenek pl az orvosi felhasználás, gyógyszeripar, ivóvíztisztítás, konyhák sterilizálása stb. Pár éve használják csak akváriumok és tavak alga problémái ellen. Alapvetően négy fő elemből épül fel: maga az izzó, az üvegbúra, ami védi a víztől az izzót, egy trafó, ami biztosítja a megfelelő elektromos ellátást, és egy ház, amibe az összes összetevő egybe van építve. 

Sok félreértés kering az UVC lámpa használatáról a kerti tavakban. Az egyik ilyen, az az, hogy az UVC lámpa roncsolja, elpusztítja a hasznos baktériumokat a tóban. Ez nem igaz! Nem az összes víz áramlik át egy időben a tisztító egységen, illetve a baktériumok a szűrő felületén és a tófólia felületén vannak megtelepedve. Amit az UVC lámpa tesz, az az, hogy a káros baktérium és gomba spórák számát kordában tartja a tóban. Az algák DNS-sét (örökítő anyag) károsítja, ezzel megakadályozva a további szaporodásukat.

Az UVC lámpát mindig párosítanunk kell egy, a tó méretéhez illő, megfelelő biológiai szűrővel és tó szivattyúval. Az UVC lámpa az algát öli meg a tóban, a biológiai szűrő, a káros ammóniát alakítja át a kevésbé káros nitráttá.


Az UVC lámpát ki kell kapcsolnunk gyógyszeres kezelés esetén, mivel az UV fény lebontja a gyógyszerek hatóanyagait is.

Az UVC lámpa vásárlást körültekintően kell végezni. Nem csak a watt szám számít, hanem az UVC lámpa gyártója és a lámpa felépítése, minősége és a szivattyú teljesítménye is. Figyelembe kell venni a tó méretén kívül a növényesítés mértékét, mennyi napfény éri a tavat (árnyék / napfény aránya), hány db és milyen hal van a tóban, stb.

Összegzésképpen tehát az UV-C lámpa méretezését befolyásoló tényezők:

a tó mérete

a szivattyú átfolyási rátája (L/h)

a tó helyzete (napfény/árnyék aránya)

a tóban lévő halak mennyisége, fajtája

az UV-C lámpa teljesítménye (watt)

az UV-C lámpa márkája, felépítése

a tó növényesítésének foka

Amennyiben bármilyen kérdése adódna az UVC lámpákról írjon nekünk és segítünk.



info@fekete-koi.com 

UVCL
  • Regisztráció

Új fiók regísztálása

Már rendelkezel fiókkal?
Jelentkezz be Vagy Jelszó változtatása