Szűrés eszerint

Elérhetőségek:

Rendelési információkkal kapcsolatban:
+36-30/310-9450

Szaktanácsadás:
+36-30/743-0802

Öntözéstechnika: 
+36-30/687-5829

Telephely: 
+36-68/633-748

E-mail: info@fekete-koi.com

5820 Mezőhegyes, Hársfa u. 17.
ingyenes-szallitas.png

Ingyenes házhozszállítás

30 000 Ft feletti vásárlásnál.

gyakori-kerdesek-fekete-koi.jpg

Gyakori kérdések és válaszokAjándék utalvány


shipping1.png
Tekintse meg a blogunkat!Öntözéstechnika blog!


koito.png

Általános tudnivalók kerti tavakról és eszközeikről

Kerti tavi aranyhal ,Sarasa,Shubunkin

Az aranyhal (Carassius gibelio auratus) az ezüstkárász színes tenyészváltozata. Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb akváriumi halak közé tartozik. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.

Rendszertan

Az aranyhalat és az ezüstkárászt régen két különálló fajnak tartják, ekkor az aranyhalat jelölték a Carassius auratus névvel, míg az ezüstkárászra a Carassius gibelio fajnevet alkalmazták. Az aranyhalat önálló fajnak tartók gyakran az aranyhal alfajairól beszélnek. Pl.: Carassius auratus auratusCarassius auratus argenteaphthalmus (Nguyen, 2001 - Diên Biên Phu, Lai Châu, Vietnam), Carassius auratus buergeri (Temminck & Schlegel, 1846 - Kína), Carassius auratus cantonensis (Tchang, 1933 - Kanton, Kína), Carassius auratus grandoculis (Temminck & Schlegel, 1846 - Japán), Carassius auratus langsdorfii (Temminck & Schlegel, 1846 - Japán), Carassius auratus wui (Tchang, 1930 - Csöcsiang, Kína). Az aranyhal és az ezüstkárász között jelentős eltérés, hogy a kárász képes gynogenezisre, míg az aranyhal nem, azonban a különböző aranyhalfajták között semmi lényeges élettani eltérés nincs, ezért a tudományos névvel való megkülönböztetésük nem indokolt. A legtöbb díszhallal ellentétben az aranyhalnak valóban léteznek fajtái, melyeknek elvárt megjelenését, tulajdonságaik kombinációját standardban rögzítették. Ilyen például a ranchu fajta, ami amellett hogy oroszlánfejű, hátúszó nélküli, kerekded, rövid testű és rövid úszójú halat jelent. A legtöbb díszhal azonban egyszerű keverék, amiket egy-egy jellegzetes tulajdonság alapján különböztetnek meg, így az oroszlánfejű a fejen található húsos kinövéseket jelenti. Ezek tenyészváltozatok, de definíció szerint nem fajták, hiszen egyetlen, örökletes tulajdonságot jelölnek.

Fajták és változatok

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett tenyészváltozatok. Mivel legrégebben tenyésztett díszhalunk, számtalan szín- és formaváltozata jött létre az idők során. A változatokat igényeik szerint tavi és akváriumi kategóriába szokták sorolni, de ez nem egy szigorú rendszer, fagymentes országokban például tavakban tenyésztik a nálunk kizárólag akváriumi változatokat is. Az akváriuminak tekintett változatok kerek testűek, adott esetben egyes úszóik is hiányoznak, ezért rossz úszók, rosszul viselik a telet és kiváló vízminőséget igényelnek. Bár a különböző változatok között jelentős méretbeli különbségek vannak, aranyhal esetében a kistestű is 20 cm körüli testméretet jelent, és minden esetben szükséges a legalább 150 literes akvárium az állatbarát tartáshoz. A rövidebb testű változatok általában kövérebbek, így testtömegre és vízterhelésre nem maradnak el a hosszabb változatoktól.

Tavi változatok

A természeteshez legközelebbi változat a közönséges aranyhal, ez csupán színében tér el az ezüstkárásztól. A leghosszabb testű változat, könnyen eléri a 30-35 centis méretet. Gyors és fordulékony hal, kifejezetten aktív, nagy helyigényű változat. Szigorúan csak tóba ajánlott. Hosszú úszójú változata az üstökösfarkú aranyhal, igényei azonosak. A tarka shubunkin aranyhal teste kicsivel lekerekítettebb, úszói nagyok és kerek végűek, de mivel farokúszója szimpla és nem szélsőséges méretű, szintén jó úszó és nagy helyigényű fajta. A nimfa változat az osztott és a szimpla farkú aranyhalak keverékei között fordul elő, a farokúszó alsó fele dupla, a felső szimpla. Amennyiben a teste hosszúkásabb, szintén kiváló tavi hal. A fátyolos, osztott farkú változatokból is előfordulnak nyúlánkabb testű példányok, főleg a keverék halaknál, ezek is tarthatóak tóban.

Akváriumi változatok

 • A fátyolos vagy más néven legyezőfarkú változatok farokúszója megkettőződött. Ezeknek a halaknak valamilyen szinten mindig rövid, kerekded teste van. Minél kövérebbek és minél nagyobbak az úszóik, annál kényesebbek és annál jobban igénylik egy akvárium kontrolláltabb környezetét.
 • A teleszkópszemű változatok szemei mögött egy húsos kinövés található, amitől a szemeik kidüllednek. Népszerű képviselőjük a Black Moor fajta, ami itt-ott aranyba hajló fekete színéről kapta a nevét. Aranyhalmércével mérve kistestű fajta, körülbelül 20 centisre nő kifejlett korában.
 • A pirossapkás aranyhal feje tetején piros kinövés található, a teste máskülönben fehér.
 • Az oroszlánfejű esetében a húsos kinövés a szemek alá is lehúzódik, mindenféle színben előfordul. Oroszlánfejű fajta a japán oranda és a ranchu. Utóbbinak hiányzik a hátúszója. Mindkettő igen nagytestű fajta, nagy akváriumot igényelnek, méretük ellenére tóba nem ajánlottak.
 • Az égrenéző aranyhalak szeme alsó felén található egy húsos kinövés, ami felfelé fordítja a szemgolyókat. E mellé a hátúszó is hiányzik. Bár a testük hosszúkásabb, rendkívül rossz úszóképességű, érzékeny halak. Aranyhalmércével mérve kistestűek.
 • A hólyagszemű aranyhal szeme alatt egy vékony falú, vízzel telt "zacskó" található. Ez a hólyag sérülékeny, könnyen kiszakad, ezért mindenféle éles vagy hegyes tereptárgytól mentes akváriumot igényelnek. Mivel a hátúszó is hiányzik, különösen esetlen úszású fajta. Szintén "kistestű" halfajta.
 • A rizsszemes aranyhal pikkelyeinek közepe kidudorodik, mintha hasvízkóros lenne. Emellett a létező leggömbölyűbb testalkatú az összes változat közül. Bár viszonylag rövid testű, majdnem tökéletes gömb alakja miatt jelentős testtömeget ér el. Ezért érdemes nagy víztömegben tartani, annak ellenére, hogy nagyon rossz úszó.
 • A ryukin rövid testre és nagy, kövér hasra szelektált fajta. Igen nagytestű, súlyra nézve a legnagyobb fajta, ezzel arányosan igen nagy akváriumot igényel. Nehézkes úszó, nem való tóba.
 • A tosakin egy ritka japán fajta. Farokúszója vízszintesen terül, így felülről nézve nyújtja a legszebb látványt. A jó minőségű példányok farokúszója visszahajlik a fej felé, és akár a mellúszók vonaláig is elér. Mivel kényes fajta, kerti tóba nem való, kiváló vízminőségű szobai medencékben csodálhatjuk a szépségét.

Életmód

Az aranyhalak eurytherm állatok, azaz széles hőmérsékleti tartományhoz képesek alkalmazkodni. Éghajlatunkon a tavi változatok a jég alatt áttelelnek, és bírják a nyári kánikulát is, amennyiben élőhelyük elég nagy és megfelelően fel van készítve ezekre a kihívásokra. Bár az akváriumi változatok elviselik a trópusi vizet, ez nem a legegészségesebb számukra. A 20-24 fok sokkal kedvezőbb, a legmelegebb nyári hónapokban hűteni is érdemes a vizüket. Bár az aranyhal közismerten szívós, ugyanúgy igényli a tiszta vizet és a tágas akváriumot, mint bármelyik másik díszhal. Valamivel később pusztul bele a nem megfelelő tartásba, mint a tipikus díszhal, azonban ez nem mentség a helytelen tartásra. Az aranyhalak nagyra nőnek, ezért az akváriumméret abszolút minimuma a 300 liter, de a tényleg megfelelő akvárium 400-450 liternél kezdődik. Népszerűsége ellenére a gömbakvárium teljesen alkalmatlan ennek a halfajnak, már csak a jellemző méretek miatt is, hiszen ezek néhány literes edények. Ezen kívül az állatvédelmi törvény 2010-es módosításában betiltották a gerinces állatok tartását gömbakváriumban, így az aranyhalat is tilos belerakni.

Az aranyhal társas hal, így minimum 5-6 halat kéne együtt tartani. Ennyi hal helyigénye azonban 300 liternél kezdődik. Erre sajnos nagyon kevés akvaristának van kapacitása, pedig ez lenne az optimális tartás.

Az aranyhal mindenevő, de némileg több növényi táplálékot igényel, mint állatit. A jó minőségű, lesüllyedő száraztápok, fagyasztott eleségek mellett kiegészíthetjük az étrendjét apróra vágott párolt zöldséggel. Bár sok aranyhaltáp a felszínen lebeg, ez csupán a gazda kedvéért van, mert így megfigyelhetőek a tóban a halak. Valójában kifejezetten rossz ez a megoldás a halaknak, a kerek testű változatoknál komoly emésztési panaszokat, egyensúlyvesztést is okozhatnak.

A nemek megkülönböztetése nem egyszerű feladat. Ívási időben a hímek fején apró fehér dudorokat, azaz nászkiütéseket figyelhetünk meg. Az azonos tenyész változatba tartozó halaknál megfigyelhető, hogy a nőstények kövérebbek. Különböző változatoknál azonban ez a különbség elveszik a halak eredendően eltérő testalkata mellett.

Piros tavi aranyhal
Sárga tavi aranyhal
Fehér tavi aranyhal
Sarasa piros/fehér aranyhal
Piros-Fekete Aranyhal
Shubunkin
Kerti tavi aranyhal mix

Tavi aranyhal, legjobb áron! Legnagyobb választékban, kozelben

Kerti tavi aranyhal ,Sarasa,Shubunkin

Subcategories

 • Piros tavi aranyhal
  <paragraph> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.</p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. </p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. </p> Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.<br /><br />Tudományos név : Carassius auratus * Magyar név: Aranyhal * Csoport: Pontyfélék * Származás: Ázsia, Kína * Maximális Testhossz: 16-20 cm, de kerti tavakban elérhetik a 35 cm-t is! * Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak. * Viselkedés: Békés természetű halak, ne tartsuk agresszív, territoriális viselkedésű halakkal. * Táplálkozás: Mindenevők, élő és száraz eleségeket fogyasztanak nagy mennyiségben * Szaporítás: Könnyű * Medence: Minimum 150 literes * Halnépesség: 150 literre 6-8 hal; * Dekoráció: Az akvárium aljára tegyünk kimosott sódert, és hideg vízi nővényekkel telepítsük be. Biztosítsunk elég búvóhelyet is kövekből, gyökerekből. * Hőmérséklet: 10-25 °C * pH: 7-8 * Keménység: 5-25NK° Megjegyzés: A közönséges aranyhal teste hosszúkás, lapos. Színük világos narancs, fémes csillogású. Fejük széles, és rövid, farkuk villás. Számtalan szín- és formaváltozatát tenyésztették ki. A fajnak megfelelően nagy akvárium szükséges, lehetőleg nagy alapterületű medencében tartsuk őket. Akváriumukat fedjük le, mert a halak kiugorhatnak. Vizüket erősen szűrjük, és a víz legyen oxigéndús. Semmiképpen sem javaslom a kis gömb akváriumban tartást, ahogy azt sokszor lehet látni filmekben, úgyan is ezek a halak nagyon sokat esznek, ezáltal nagyon sokat is ürítenek, és hamar felboríthatják az akvárium vízének egyensúlyát. Rendszeresen 1-2 hetente cseréljük az akváriumuk vizének 20-30%-át, friss csapvízzel. A közönséges aranyhal nagyon jól bírja hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozás megölheti őket. Az aranyhalak nemcsak hogy jól tarthatók társas akváriumban, hanem nagyon jó tisztítóhalak is: az aljzatról szinte minden ehetőt összeszedegetnek, ezért az aranyhalas medencében nincs szükség más talajon túrkáló halfajra. A hím általában kisebb, teste karcsúbb, a nőstény fölülről nézve sokkal testesebb. Tenyésztése akváriumban is lehetséges. Egy 100 literes medencébe tegyünk ikrarácsot és valamilyen hínárfélét (pl. Elodea densa), majd tegyük ki a kergetőző párt. Elősegíthetjük az ívást, ha a vízhőmérsékletet lassan lecsökkentjük 11 °C-ra, majd lassan elkezdjük fűteni a vizet, amíg az ívás be nem indul. Ezzel utánozni tudjuk a természetes körülményeket - amikor kitavaszodik -, ugyanis az aranyhalak csak ilyenkor párzanak. A magas proteintartalmú táplálék is elősegítheti a párzást. A párzás során a hím odanyomja a nőstényt a növényeknek, miközben mindkét hal egyik oldaláról a másikra forog. Ez stimulálja a nőstényt és kiengedi az ikrákat, amiket a hím megtermékenyít. Az ikrák száma általában ezer fölötti, amik a növény leveleire ragadnak. Mivel az aranyhalak megeszik az ikrákat, ezért a szülőket vegyük ki a medecéből. A kis halak könnyen indíthatók sórákkal vagy ciklopsz naupliusszal.<br /></paragraph><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"> </ol></ol><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/piros-tavi-aranyhal/5013-tavi-aranyhal-piros-4-7cm.html"><span itemprop="name">Tavi aranyhal piros 4-7cm</span></a><paragraph> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;"><span><span> </span></span></p> </paragraph>
 • Sárga tavi aranyhal
  <paragraph> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.</p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. </p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. </p> Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.<br /><br /></paragraph><paragraph><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/sarga-tavi-aranyhal/5014-tavi-aranyhal-sarga-4-7cm.html"><span itemprop="name">Tavi aranyhal sárga 4-7cm</span></a> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;"></p> </paragraph>
 • Fehér tavi aranyhal
  <paragraph> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.</p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. </p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. </p> Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.<br /><br /></paragraph><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"> </ol></ol><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/102-feher-tavi-aranyhal"><span itemprop="name">Fehér tavi aranyhal</span></a><paragraph> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;"></p> </paragraph>
 • Sarasa piros/fehér aranyhal
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Sarasa:<br /> <br /> </span></span></b>Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.<br /> Eredetileg az ezüstkárászból tenyésztették ki különféle forma és színváltozatokban. A tenyésztés során sok szín és különböző típusú pikkelyek jöttek létre. A Sarasa aranyhal is ebbe a fajba tartozik, aminek jellegzetessége a piros-fehér színkombináció. A helyének nagyságától függően akár 30 cm körüli méretűre is megnőhet.<br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br />Tudományos név : Carassius auratus * Magyar név: Aranyhal * Csoport: Pontyfélék * Származás: Ázsia, Kína * Maximális Testhossz: 16-20 cm, de kerti tavakban elérhetik a 35 cm-t is! * Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak. * Viselkedés: Békés természetű halak, ne tartsuk agresszív, territoriális viselkedésű halakkal. * Táplálkozás: Mindenevők, élő és száraz eleségeket fogyasztanak nagy mennyiségben * Szaporítás: Könnyű * Medence: Minimum 150 literes * Halnépesség: 150 literre 6-8 hal; * Dekoráció: Az akvárium aljára tegyünk kimosott sódert, és hideg vízi nővényekkel telepítsük be. Biztosítsunk elég búvóhelyet is kövekből, gyökerekből. * Hőmérséklet: 10-25 °C * pH: 7-8 * Keménység: 5-25NK° Megjegyzés: A közönséges aranyhal teste hosszúkás, lapos. Színük világos narancs, fémes csillogású. Fejük széles, és rövid, farkuk villás. Számtalan szín- és formaváltozatát tenyésztették ki. A fajnak megfelelően nagy akvárium szükséges, lehetőleg nagy alapterületű medencében tartsuk őket. Akváriumukat fedjük le, mert a halak kiugorhatnak. Vízüket erősen szűrjük, és a víz legyen oxigéndús. Semmiképpen sem javaslom a kis gömb akváriumban tartást, ahogy azt sokszor lehet látni filmekben, ugyan is ezek a halak nagyon sokat esznek, ezáltal nagyon sokat is ürítenek, és hamar felboríthatják az akvárium vízének egyensúlyát. Rendszeresen 1-2 hetente cseréljük az akváriumuk vizének 20-30%-át, friss csapvízzel. A közönséges aranyhal nagyon jól bírja hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozás megölheti őket. Az aranyhalak nemcsak hogy jól tarthatók társas akváriumban, hanem nagyon jó tisztítóhalak is: az aljzatról szinte minden ehetőt összeszedegetnek, ezért az aranyhalas medencében nincs szükség más talajon túrkáló halfajra. A hím általában kisebb, teste karcsúbb, a nőstény fölülről nézve sokkal testesebb. Tenyésztése akváriumban is lehetséges. Egy 100 literes medencébe tegyünk ikrarácsot és valamilyen hínárfélét (pl. Elodea densa), majd tegyük ki a kergetőző párt. Elősegíthetjük az ívást, ha a vízhőmérsékletet lassan lecsökkentjük 11 °C-ra, majd lassan elkezdjük fűteni a vizet, amíg az ívás be nem indul. Ezzel utánozni tudjuk a természetes körülményeket - amikor kitavaszodik -, ugyanis az aranyhalak csak ilyenkor párzanak. A magas proteintartalmú táplálék is elősegítheti a párzást. A párzás során a hím odanyomja a nőstényt a növényeknek, miközben mindkét hal egyik oldaláról a másikra forog. Ez stimulálja a nőstényt és kiengedi az ikrákat, amiket a hím megtermékenyít. Az ikrák száma általában ezer fölötti, amik a növény leveleire ragadnak. Mivel az aranyhalak megeszik az ikrákat, ezért a szülőket vegyük ki a medencéből. A kis halak könnyen indíthatók sórákkal vagy ciklopsz naupliusszal.<br /><br /><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/81-sarasa-pirosfeher-aranyhal"><span itemprop="name">Sarasa piros/fehér aranyhal</span></a><br /></paragraph><paragraph><span><span></span><br /> <!--[endif]--></span></paragraph>
 • Piros-Fekete Aranyhal
  <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.</p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. </p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. </p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;">Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.<br /><br /><span>Tudományos név : Carassius auratus * Magyar név: Aranyhal * Csoport: Pontyfélék * Származás: Ázsia, Kína * Maximális Testhossz: 16-20 cm, de kerti tavakban elérhetik a 35 cm-t is! * Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak. * Viselkedés: Békés természetű halak, ne tartsuk agresszív, territoriális viselkedésű halakkal. * Táplálkozás: Mindenevők, élő és száraz eleségeket fogyasztanak nagy mennyiségben * Szaporítás: Könnyű * Medence: Minimum 150 literes * Halnépesség: 150 literre 6-8 hal; * Dekoráció: Az akvárium aljára tegyünk kimosott sódert, és hideg vízi nővényekkel telepítsük be. Biztosítsunk elég búvóhelyet is kövekből, gyökerekből. * Hőmérséklet: 10-25 °C * pH: 7-8 * Keménység: 5-25NK° Megjegyzés: A közönséges aranyhal teste hosszúkás, lapos. Színük világos narancs, fémes csillogású. Fejük széles, és rövid, farkuk villás. Számtalan szín- és formaváltozatát tenyésztették ki. A fajnak megfelelően nagy akvárium szükséges, lehetőleg nagy alapterületű medencében tartsuk őket. Akváriumukat fedjük le, mert a halak kiugorhatnak. Vizüket erősen szűrjük, és a víz legyen oxigéndús. Semmiképpen sem javaslom a kis gömb akváriumban tartást, ahogy azt sokszor lehet látni filmekben, ugyanis ezek a halak nagyon sokat esznek, ezáltal nagyon sokat is ürítenek, és hamar felboríthatják az akvárium vízének egyensúlyát. Rendszeresen 1-2 hetente cseréljük az akváriumuk vizének 20-30%-át, friss csapvízzel. A közönséges aranyhal nagyon jól bírja hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozás megölheti őket. Az aranyhalak nemcsak hogy jól tarthatók társas akváriumban, hanem nagyon jó tisztítóhalak is: az aljzatról szinte minden ehetőt összeszedegetnek, ezért az aranyhalas medencében nincs szükség más talajon túrkáló halfajra. A hím általában kisebb, teste karcsúbb, a nőstény fölülről nézve sokkal testesebb. Tenyésztése akváriumban is lehetséges. Egy 100 literes medencébe tegyünk ikrarácsot és valamilyen hínárfélét (pl. Elodea densa), majd tegyük ki a kergetőző párt. Elősegíthetjük az ívást, ha a vízhőmérsékletet lassan lecsökkentjük 11 °C-ra, majd lassan elkezdjük fűteni a vizet, amíg az ívás be nem indul. Ezzel utánozni tudjuk a természetes körülményeket - amikor kitavaszodik -, ugyanis az aranyhalak csak ilyenkor párzanak. A magas proteintartalmú táplálék is elősegítheti a párzást. A párzás során a hím odanyomja a nőstényt a növényeknek, miközben mindkét hal egyik oldaláról a másikra forog. Ez stimulálja a nőstényt és kiengedi az ikrákat, amiket a hím megtermékenyít. Az ikrák száma általában ezer fölötti, amik a növény leveleire ragadnak. Mivel az aranyhalak megeszik az ikrákat, ezért a szülőket vegyük ki a medencéből. A kis halak könnyen indíthatók sórákkal vagy ciklopsz naupliusszal.<br /><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/piros-fekete-aranyhal/5664--pirosfekete-tavi-aranyhal-4-7cm.html"><span itemprop="name"><br />Piros/fekete tavi aranyhal 4-7cm</span></a><br /></span></p> <p style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;"><span> </span></p>
 • Shubunkin
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Shubunkin:<br /> <br /> </span></span></b>Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi vagy akváriumi halak közé tartozik.<br /> Eredetileg az ezüstkárászból tenyésztették ki különféle forma és színváltozatokban. A tenyésztés során sok szín és különböző típusú pikkelyek jöttek létre. A Shubunkin aranyhal is ebbe a fajba tartozik, aminek jellegzetessége a feltűnően vegyes, kontrasztos színkombináció. A Shubunkin teste kék, piros, fekete, narancssárga, fehér foltos is lehet. A helyének nagyságától függően akár 30 cm körüli méretűre is megnőhet.<br /><br />Tudományos név : Carassius auratus * Magyar név: Aranyhal * Csoport: Pontyfélék * Származás: Ázsia, Kína * Maximális Testhossz: 16-20 cm, de kerti tavakban elérhetik a 35 cm-t is! * Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak. * Viselkedés: Békés természetű halak, ne tartsuk agresszív, territoriális viselkedésű halakkal. * Táplálkozás: Mindenevők, élő és száraz eleségeket fogyasztanak nagy mennyiségben * Szaporítás: Könnyű * Medence: Minimum 150 literes * Halnépesség: 150 literre 6-8 hal; * Dekoráció: Az akvárium aljára tegyünk kimosott sódert, és hideg vízi nővényekkel telepítsük be. Biztosítsunk elég búvóhelyet is kövekből, gyökerekből. * Hőmérséklet: 10-25 °C * pH: 7-8 * Keménység: 5-25NK° Megjegyzés: A közönséges aranyhal teste hosszúkás, lapos. Színük világos narancs, fémes csillogású. Fejük széles, és rövid, farkuk villás. Számtalan szín- és formaváltozatát tenyésztették ki. A fajnak megfelelően nagy akvárium szükséges, lehetőleg nagy alapterületű medencében tartsuk őket. Akváriumukat fedjük le, mert a halak kiugorhatnak. Vizüket erősen szűrjük, és a víz legyen oxigéndús. Semmiképpen sem javaslom a kis gömb akváriumban tartást, ahogy azt sokszor lehet látni filmekben, ugyanis ezek a halak nagyon sokat esznek, ezáltal nagyon sokat is ürítenek, és hamar felboríthatják az akvárium vízének egyensúlyát. Rendszeresen 1-2 hetente cseréljük az akváriumuk vizének 20-30%-át, friss csapvízzel. A közönséges aranyhal nagyon jól bírja hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozás megölheti őket. Az aranyhalak nemcsak hogy jól tarthatók társas akváriumban, hanem nagyon jó tisztítóhalak is: az aljzatról szinte minden ehetőt összeszedegetnek, ezért az aranyhalas medencében nincs szükség más talajon turkáló halfajra. A hím általában kisebb, teste karcsúbb, a nőstény fölülről nézve sokkal testesebb. Tenyésztése akváriumban is lehetséges. Egy 100 literes medencébe tegyünk ikrarácsot és valamilyen hínárfélét (pl. Elodea densa), majd tegyük ki a kergetőző párt. Elősegíthetjük az ívást, ha a vízhömérsékletet lassan lecsökkentjük 11 °C-ra, majd lassan elkezdjük fűteni a vizet, amíg az ívás be nem indul. Ezzel utánozni tudjuk a természetes körülményeket - amikor kitavaszodik -, ugyanis az aranyhalak csak ilyenkor párzanak. A magas proteintartalmú táplálék is elősegítheti a párzást. A párzás során a hím odanyomja a nőstényt a növényeknek, miközben mindkét hal egyik oldaláról a másikra forog. Ez stimulálja a nőstényt és kiengedi az ikrákat, amiket a hím megtermékenyít. Az ikrák száma általában ezer fölötti, amik a növény leveleire ragadnak. Mivel az aranyhalak megeszik az ikrákat, ezért a szülőket vegyük ki a medencéből. A kis halak könnyen indíthatók sórákkal vagy ciklopsz naupliusszal.<br /></paragraph><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/80-shubunkin"><span itemprop="name">Shubunkin</span></a><paragraph><span><span></span><br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></paragraph>
 • Wakin
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Wakin:<br /> <br /> </span></span></b><span>A Wakin volt az első hivatalosan is jegyzett aranyhal fajta Jap&aacute;nban!<br /> Jelent&eacute;se: Jap&aacute;n aranyhal.<br /> Lassabb n&ouml;veked&eacute;s jellemzi mint a t&ouml;bbi aranyhalat, azonban k&uuml;lleme kiemelkedően l&aacute;tv&aacute;nyos. K&uuml;l&ouml;n&ouml;sen erős sz&iacute;nek jellemzik, leggyakrabban a hal alapsz&iacute;ne feh&eacute;r &eacute;s ezen az alapsz&iacute;nen kontrasztos piros foltok tal&aacute;lhat&oacute;k.<br /> A Wakin speci&aacute;lis farokkik&eacute;pz&eacute;s&eacute;nek k&ouml;sz&ouml;nhetően sz&eacute;p l&aacute;tv&aacute;nyt ny&uacute;jt fel&uuml;ln&eacute;zetből, ami miatt kerti tavunk &eacute;kk&ouml;ve lehet. A hely&eacute;nek nagys&aacute;g&aacute;t&oacute;l ak&aacute;r 20-22 cm k&ouml;r&uuml;li m&eacute;retűre is megnőhet.<br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></h4>
 • Kerti tavi aranyhal mix
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Tavi mix:<br /> <br /> </span></span></b>A tavi mix kategóriánkon belül 5 és 10 darabos kínálat található.<br /> Ezek különböző méretekből és különböző fajtájú halakból tevődnek össze!<br /> Kiváló „kezdőcsomagot” jelentenek ezek a mixek, kisebb és nagyobb méretű tavakhoz egyaránt!<br /> * A leírás minden esetben tartalmazza, hogy milyen fajta halakat tartalmaz az aktuálisan kiválasztott mix!<br /><br /></paragraph><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"><ol itemscope="" itemtype="http://schema.org/BreadcrumbList"> </ol></ol><a itemprop="item" href="https://fekete-koi.com/488-kerti-tavi-aranyhal-mix"><span itemprop="name">Kerti tavi aranyhal mix</span></a><paragraph><span><br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></paragraph>