Szűrés eszerint


Elérhetőségek:

Rendelési információkkal kapcsolatban:
+36-30/310-9450

Szaktanácsadás:
+36-30/743-0802

Öntözéstechnika: 
+36-30/687-5829

Telephely: 
+36-68/633-748

E-mail: info@fekete-koi.com

5820 Mezőhegyes, Hársfa u. 17.

koito.png

Általános tudnivalók kerti tavakhoz!

shipping1.png

Ingyenes házhozszállítás

40 000 Ft feletti rendeléseknél

30 Kg-ig.

 

shipping1.png
Tekintse meg a blogunkat!


Öntözéstechnika blog!Koi pontyok

A koi ponty, japánul nisikigoi 錦鯉, szó szerint „brokátponty”, rövidebben koi-hal a ponty (Cyprinus carpio) egy háziasított alfaja. 
Mivel a koi azonos alakú egy szeretetet, vonzódást kifejező szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképe Japánban. 
Díszhalként tavakban vagy vízkertekben tartják.

A koinak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban. 
A leggyakoribb színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém. 
A koi egyes fajtáinak pikkelyzete az európai tükörpontyéra hasonlít.
A legnépszerűbb típus a Gosanke, ahova a Kohaku, Taisho Sanshoku, és a Showa Sanshoku fajták tartoznak.

A pontyfélék egy fajgazdag csoport, amelynek tagjai eredetileg Közép-Európában és Ázsiában terjedtek el. 
A különböző fajokat elsőként Kelet-Ázsiában háziasították étkezési célra. Mivel a ponty sokféle környezetben megél és alkalmazkodik, ezért sok helyre betelepítették, köztük Japánba is. 

A 20. századra már sok színváltozat alakult ki, amelyek közül a Kohaku volt a legnépszerűbb. 
A külvilág csak az 1914-es tokiói kiállításon figyelt fel a koira, amikor is bemutatták a Niigata koit. Az érdeklődés robbanásszerűen megnőtt, és hamarosan világszerte elterjedt. 

Az alábbi főbb típusok közül tenyésztették ki a többit, kivéve az ogon változatot (egyszínű, fémfényű), ami viszonylag új.
Kitenyésztését mérföldkőnek tekintik a koitenyésztésben, és ma az egyik hagyományos típusként hivatkoznak rá. 
Habár kitenyésztője nem ismert, a taisho sanshoku nevű, háromszínű, ismertebb nevén sanke koit először a Meidzsi-korban látták, és 1915-ben állították ki először, amikor a koi 15 év körüli volt.

Koi pontyok

Koi pontyok

Subcategories

 • Japán HQ koi
  Különféle japán tenyészetek halai:<br />Hirasawa, Yamazaki,Marudo,Choguro,Yamaju,Nisai Shinoda,Otsuka koi farmok. Különösen nagy odafigyeléssel válogatott (hand pick) koik a tökéletes színvilág és fajtára jellemző megjelenés érdekében. <br /><b><span>Handpick Koi:<br /><br /></span></b>A koinak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban. A leggyakoribb színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém. A koi egyes fajtáinak pikkelyzete az európai tükörpontyra hasonlít. Ezeket dojcsunak, vagy pontosabban dojtsugoinak (német ponty) nevezik. A koi ponty a szeretet és a barátság jelképe Japánban. <br />A Handpick Koik (kézzel válogatott) a létező legmagasabb minőségi szintet képviselik a Koik csoportján belül. Webáruházunkban megtalálhatók neves külföldi tenyésztők látványos halai, különböző fajtákban. A választás megkönnyítése végett, a 18 cm feletti Koik egyesével lefényképezve vannak feltöltve az oldalunkra!<br />*Fontos! A Koi pontyok tartását semmiképpen sem javasoljuk akváriumi körülmények között, mert nagyobb élettérre van szükségük!
 • Japán HQ koi speciál
  Különféle neves Koi farmok legszebb halai.
 • Holland Handpick koi
  <paragraph>K&uuml;l&ouml;n&ouml;sen nagy odafigyel&eacute;ssel v&aacute;logatott (hand pick) koik a t&ouml;k&eacute;letes sz&iacute;nvil&aacute;g &eacute;s fajt&aacute;ra jellemző megjelen&eacute;s &eacute;rdek&eacute;ben.&nbsp;</h4> <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Handpick Koi:<br /> <br /> </span></span></b><span>A koinak sz&aacute;mos v&aacute;ltozata l&eacute;tezik, amelyek elt&eacute;rnek sz&iacute;nezet&uuml;kben, m&eacute;ret&uuml;kben &eacute;s mint&aacute;zatukban. A leggyakoribb sz&iacute;nek a feh&eacute;r, a fekete, a piros, a k&eacute;k, a s&aacute;rga &eacute;s a kr&eacute;m. A koi egyes fajt&aacute;inak pikkelyzete az eur&oacute;pai t&uuml;k&ouml;rpontyra<span> </span>hasonl&iacute;t. Ezeket dojcsunak, vagy pontosabban dojtsugoinak (n&eacute;met ponty) nevezik. A</span><span> </span><span>koi ponty a szeretet &eacute;s a bar&aacute;ts&aacute;g jelk&eacute;pe Jap&aacute;nban. <br /> A Handpick Koik (k&eacute;zzel v&aacute;logatott) a l&eacute;tező legmagasabb minős&eacute;gi szintet k&eacute;pviselik a Koik csoportj&aacute;n bel&uuml;l. Web&aacute;ruh&aacute;zunkban megtal&aacute;lhat&oacute;k neves k&uuml;lf&ouml;ldi teny&eacute;sztők l&aacute;tv&aacute;nyos halai, k&uuml;l&ouml;nb&ouml;ző fajt&aacute;kban. A v&aacute;laszt&aacute;s megk&ouml;nny&iacute;t&eacute;se v&eacute;gett, a 18 cm feletti Koik egyes&eacute;vel lef&eacute;nyk&eacute;pezve vannak felt&ouml;ltve az oldalunkra!<br /> *Fontos! A Koi pontyok tart&aacute;s&aacute;t semmik&eacute;ppen sem javasoljuk akv&aacute;riumi k&ouml;r&uuml;lm&eacute;nyek k&ouml;z&ouml;tt, mert nagyobb &eacute;lett&eacute;rre van sz&uuml;ks&eacute;g&uuml;k!<br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></h4>
 • Koi A
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Koi A:<br /> <br /> </span></span></b><span>A Koi &bdquo;A&rdquo; kateg&oacute;ri&aacute;n bel&uuml;l eg&eacute;szen 8-t&oacute;l &ndash; 50 cm-es m&eacute;retig tal&aacute;lhat Koikat. Az &bdquo;A&rdquo; kateg&oacute;ria minős&eacute;gileg sz&eacute;p halakat k&iacute;n&aacute;l a v&aacute;s&aacute;rl&oacute;knak, azonban fontos tudni, hogy ide azok a halak ker&uuml;lnek, amik a Handpick kateg&oacute;ri&aacute;ba m&aacute;r nem f&eacute;rnek be. Ezeket a halakat is sz&eacute;p &eacute;l&eacute;nk sz&iacute;nek jellemzik, viszont a hal test&eacute;n tal&aacute;lhat&oacute; (egyes fajt&aacute;kra jellemző) mint&aacute;k nem teljesen szab&aacute;lyosak. A nagyobb m&eacute;retű halak (25 cm felett) itt is egyenk&eacute;nt vannak lef&eacute;nyk&eacute;pezve, ezzel pr&oacute;b&aacute;lunk seg&iacute;teni a v&aacute;laszt&aacute;sban.<br /> *Fontos! A Koi pontyok tart&aacute;s&aacute;t semmik&eacute;ppen sem javasoljuk akv&aacute;riumi k&ouml;r&uuml;lm&eacute;nyek k&ouml;z&ouml;tt, mert nagyobb &eacute;lett&eacute;rre van sz&uuml;ks&eacute;g&uuml;k!<br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></h4>
 • Koi Standard
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Koi Standard:<br /> <br /> </span></span></b><span>A Standard Koi kateg&oacute;ria tartalmazza a legkedvezőbb &aacute;r&uacute; koikat. Ezek a halak hazai teny&eacute;szetekből &eacute;rkeznek hozz&aacute;nk 10 cm-től eg&eacute;szen 35 cm-es m&eacute;retig. Fontos tudni, hogy a Standard kateg&oacute;ria legmeghat&aacute;roz&oacute;bb sz&iacute;nei a narancss&aacute;rga &eacute;s a s&ouml;t&eacute;tebb sz&iacute;nek &aacute;rnyalatai, tov&aacute;bb&aacute; a halak leggyakrabban egy, maximum k&eacute;t sz&iacute;nkombin&aacute;ci&oacute;b&oacute;l &aacute;llnak. A kedvező &aacute;r lehetőv&eacute; tette, hogy kialak&iacute;tsunk 10 darab halat tartalmaz&oacute; mixet, ami kiv&aacute;l&oacute; v&aacute;laszt&aacute;s lehet ak&aacute;r kezdő tavasoknak is!<br /> *Fontos! A Koi pontyok tart&aacute;s&aacute;t semmik&eacute;ppen sem javasoljuk akv&aacute;riumi k&ouml;r&uuml;lm&eacute;nyek k&ouml;z&ouml;tt, mert nagyobb &eacute;lett&eacute;rre van sz&uuml;ks&eacute;g&uuml;k!</span><o:p></o:p></h4>
 • Koi Butterfly
  <paragraph><b><span style="text-decoration: underline;"><span>Koi Butterfly:<br /> <br /> </span></span></b><span>A Butterfly Koik nagy f&aacute;tyolszerű &uacute;sz&oacute;kkal rendelkező halak, amik a kerti tavunk igazi &eacute;kk&ouml;vei lehetnek. Egyesek szerint a Butterfly Koik erősebbek &eacute;s a betegs&eacute;gekkel szemben is ellen&aacute;ll&oacute;bbak mint &bdquo;sima&rdquo; t&aacute;rsai. A hal ahogy n&ouml;vekszik egyre l&aacute;tv&aacute;nyosabban nőnek az &uacute;sz&oacute;i. A bajuszuk is feltűnően hossz&uacute;, szeret&aacute;gaz&oacute;ra nőhet. Ezeket a csod&aacute;latos Koikat eg&eacute;szen a Standard minős&eacute;gtől a Handpick minős&eacute;gig k&iacute;n&aacute;ljuk V&aacute;s&aacute;rl&oacute;inknak!</span><o:p></o:p></h4> <h4 style="font-style: normal; font-weight: normal; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px;"><span>*Fontos! A Koi pontyok tart&aacute;s&aacute;t semmik&eacute;ppen sem javasoljuk akv&aacute;riumi k&ouml;r&uuml;lm&eacute;nyek k&ouml;z&ouml;tt, mert nagyobb &eacute;lett&eacute;rre van sz&uuml;ks&eacute;g&uuml;k!<br /> <!-- [if !supportLineBreakNewLine]--><br /> <!--[endif]--></span></h4>